Es diu que les millors receptes i els millors descobriments de la ciència són fruit dels errors. Són accidents. I també diuen que l'amor és alguna cosa similar a un accident. Barreges dues coses i obtens un resultat molt diferent al previst.
No és extrany doncs, que de cara al dia de sant Valentí hagi triat una recepta de Red Velvet.
Doncs és també així que la recepta del pastís més envellutat i roig de la història va ser fruit d'un accident. D'un accident químic. I perdoneu, però l'amor no deixa de ser també un accident químic, un desequilibri hormonal amb conseqüències a tots els nivells.
Centrem-nos.
La recepta original era per fer un pastís de xocolata, o això explica la llegenda, però el cas és que sense llevat fresc disponible, es va utilitzar la clàssica combinació de vinagre i bicarbonat. El bicarbonat és el responsable doncs de la formació de bombolles d'aire que acaben donant aquell aspecte esponjós a totes les masses batudes un cop es couen al forn. Però ai, la indústria alimentària no havia avançat el suficient com per evitar que el cacau es desestabilitzés en presència de compostos mitjanament agressius com el vinagre. Així que el color roig és el resultat de la reacció entre el cacau i el vinagre. El vinagre al reaccionar amb el sèrum de la llet (la buttermilk, que ja en vam parlar en una recepta anterior) deixen al descobert uns compostos colorejats del cacau: les antocianines. (Visca la farmacognòsia!)
Altres diuen que va ser un accident provocat, ja que durant la època on es va originar aquesta recepta, els anys 40, i durant la segona guerra mundial el color roig va ser molt popular i va triomfar un pastís d'aquest color.
Avui en dia però, en aquesta fase que estem de redescobrir les velles receptes anglosaxones, per aconseguir el color roig desitjat és tan fàcil com utilitzar un colorant, derivant de la remolatxa o d'altres.
Existeixen a més aromes i preparats que intenten imitar aquella olor, actualment difícil d'aconseguir, del Red Velvet, derivada del vinagre amb la xocolata.
Exemple: LorAnn Oils Emulsion, Red Velvet. Per comprar-ne, o saber-ne més!
Aporta el color roig intens, i l'aroma característic. A més aquesta marca m'encanta perquè a part de resistir els aromes les temperatures incandescents del forn, són sense gluten. I diguem que estic lleugerament sensibilitzada amb el tema.
Per últim, nomès em queda explicar com es fa, i què necessitem! He seguit majoritàriament les mesures de El rincón de Bea.
Ingredients
- 240 ml d'oli d'oliva suau
- 240 ml de nata líquida
(en la recepta original era buttermilk,
però el resultat em permet afirmar que el canvi és acceptable)
- 2 ous XL
- 1 cullerada de vinagre
- 1 cullerada d'emulsió LorAnn Oils - Red Velvet
- 1 culleradeta de
bicarbonat en pols
- 40 g de cacau en
pols, Valor, per exemple.
- 350 g de farina
- 250 g de sucre
Preparació:
1) Precalentar el forn a 175ºC i cobrir el motlle d'esprai desemmotllant,
ens podem ajudar d'un pinzell de silicona.
2) Barrejar tots els ingredients secs i tamisar.
3) En un bol gran posar oli, ous i l'emulsió amb el colorant.
Barrejar a poc a poc.
Afegir la nata.
4) Afegir en tres cops els ingredients secs.
5) Coure al forn durant almenys 45 minuts,
i comprovar amb un palet que estigui cuit per dins.
6) Deixar refredar damunt una reixa almenys 10 minuts
7) Desemmotllar i deixar que s'acabi de refredar.
8) Preparar una crema amb nata lleugerament batuda amb un polsim de sal.
El resultat... Espectacular!
I voilà! Ja teniu els postres perfecte per al dia de Sant Valentí.
Bon appétit!